Snart er det påske. Og alle nordmenn gleder seg. For da skal vi på påskeferie, nemlig. Det er tradisjon. Det finnes vel ikke et folkeslag som er så opptatt av påskeferie som vi nordmenn. Vi elsker påsken for da skal vi ut på tur. Det er her mottoet "Ut på tur, aldri sur" kommer til sin rett. Eller "Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær". Så får det heller være at det nettopp i denne høytiden at dødsstatistikken skvetter i været fordi skihungrige nordmenn, som sitter å sliter sofaen ellers i året absolutt skal ut på ski. Koste hva det koste vil. For det er tradisjon. Det er i denne høytiden at fjelltinden vi ikke besteg i fjor skal bestiges, enten vi har helse eller ikke.

Med godt mot pakker vi sekken, kakao, brødskive med brunost, appelsiner og selvfølgelig, kvikklunsjen. Aldri en påske uten kvikklunsj. Aldri en påske uten kvikklunsj. Vi feirer heller ikke påske uten påskeegg. Det er også tradisjon. For de av oss som ikke har en hytte å reise til må ta til takke med fjellstuer. Her kan man overnatte ved å legge igjen en sum på hytta. For all del, det er et flott tilbud, ære være den norske turistforeningen. Pengesummen skal blandt annet veie opp for søppel og dårlig folkeskikk. Så legger vi ut på lange skiturer, vel framme stabler vi opp skiene og planter oss godt ned på et underlag. Og slikker sol. Sola er også en like selvfølge so kvikklunsjen. Klart vi må sole oss. Kan vi ikke reise til syden skal vi iallefall ikke være dårligere enn at vi kan skryte på oss påskesol og brunfarge. Det er tradisjon.

For de av oss nordmenn som er så heldig å eie en campingvogn som vi har stående like ved naboens vogn på en eller annen campingplass ved svenskegrensen legges turen dit. Der kan vi skåle og grille, kjøre snescooter og skjemme oss fullstendig ut foran svenskene. Vi nordmenn er saktens blitt et miljøproblem for vårt kjære naboland.

I påsken, i julen, og i pinsen eller vinterferien for den saks skyld, gjør vi akkurat slik vi gjør når vi reiser til syden. Forresten gjør vi akkurat det sammen det være seg et høyfjellshotell, i Sverige eller på hytta. Vi legger hemningene hjemme, drikker oss fulle og driter fullstendig i både oppførsel, skikk og bruk. For det er tradisjon.

I påskeferien skal vi selvsagt lese bøker. Men det er ikke hvilken som helst bøker. Nei, krim skal det være. Bokhyllene i Narvesenkioskene bugner av påskekrim. Og av kryssord. Det er påskekryssord for nybegynnere og påskekryssord for de av oss som er litt mer driftig på det området. Og Påskequis og påskekrim, påskeegg og påskelam. For ikke å glemme den tradisjonelle og evigvarende Roald Øiens påskenøtter eller Bertil`s påsk med Tv2. For det er tradisjon.

I påsken glimter vi også til med lammelår og annen påskemat som vi kun spiser i påsken. Påskegrill og påskemarsipan. Eh, akkurat nå fikk jeg assosiasjoner til julemarsipan og julelam.

Påske eller ikke, ha en herlig ferie!