Jeg har lyst å starte det nye året med Janteloven. Janteloven råder fortsatt i beste velgående og jeg syns det er en fin start på det nye året å begynne med noen gode råd om hvordan det ikke skal være. Har oppdaget at Facebook er et glimrende fora når man skal mobbe noen. Brorparten av oss godt voksne holder oss for god til å mobbe men har opplevd å lese hjerteskjærende innlegg av ungdom som mobber andre ungdommer på FB.

Fra Wikipedia finner vi følgende informasjon om Janteloven: Janteloven er en tekst, ikke offisielt en lov, som ble forfattet av Aksel Sandemose i 1933, og ble først presentert i verket En flyktning krysser sitt spor. Denne teksten gir et godt bilde av «menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned», som Sandemose mente var medfødt.

Senere i boken kommer Sandemose opp med et 11. bud: Du tror kanskje ikke at jeg vet noe om deg?

Sandemose sa dette om Jante: «Jante og Nykøbing er den samme by, så længe det gælder omridsene, naturen, de døde ting. Menneskene kan man lige så godt henføre til Ribe eller Arendal». I den kommenterte utgaven av romanen fra 1955 skriver Sandemose i forordet (s.13) om Jante: ”Det viser seg kanskje best ved at mange har kjent igjen sitt eget hjemsted, -notorisk er det hendt med folk fra Arendal, Tromsø og Viborg”.

1. Du skal ikke tro at du er noe. Feil.
1. Du er enestående.

2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss. Feil.
2. Du er mere verdt enn noen kan måle.

3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss. Feil.
3. Du kan noe som er spesielt for deg.

4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss. Feil.
4. Du har noe å gi andre.

5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss. Feil.
5. Du har gjort noe du kan være stolt av.

6. Du skal ikke tro du er mere enn oss. Feil.
6. Du har store ubrukte ressurser.

7. Du skal ikke tro at du duger til noe. Feil.
7. Du duger til noe.

8. Du skal ikke le av oss. Feil.
8. Du kan godta andre.

9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg. Feil.
9. Du har evner til å forstå og lære av andre.

10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe. Feil.
10. Det er noen som er glad i deg.

Ta med deg de 10 bud i dagliglivet og forsøk å la iallefall et av de være nyttårs forsettet ditt. Man vil oppdage, ikke bare om seg selv, men at de man omgir seg med vil spre positiv energi og glede. Tilbakemeldingene man får fra omgivelsene vil være mer verdt enn noe annet man kan kjøpe for penger.

Ha en strålende torsdag !