Mistet oversikten over økonomien?

Det er svært mange som sliter med dårlig økonomi og som ikke klarer å betale de faste månedlige utgiftene sine. Mange får rett og slett ikke lønna til å strekke til og er nesten uten unntak blakk lenge før neste lønning kommer.

Postordre: Reklamen skriker til oss uansett tv-kanal vi zapper innom og vi bare må ha akkurat det produktet.
Internett har også inntatt de norske hjem og det er som regel mannen i huset som liker nettsteder som nettauksoner og qxl. Visakortet går varmt og på få dager dukker pakken opp i postkassen. Og der det veldig mange som lar seg «lure» av lave priser som egentlig ikke, når man tar med frakt, gebyr og diverse avgifter, er så billig likevel.
Om vi trenger akkurat den hvitløkspressa i billig plast er en annen sak, eller for den saks skyld, klærne, sminken og gardinene.

Vi har som regel ikke mer penger enn det som kommer inn på lønnskontoen hver måned.
Faste regninger som husleie, strøm, renovasjon, telefon og internett må betales ved forfall.
Jeg tror nok at det finnes mange i dette ganske land som har det akkurat slik som deltakerne i «Luxusfellen» på Tv3 og har stor respekt for at de tør vise seg fram offentlig og eksponere seg og sin private økonomi. Jeg hadde ikke våget. Men det er jo det hele konseptet er tuftet på. Ønsker du hjelp må du også eksponere deg offentlig foran kamera. Og for all del, de får jo hjelp. Jeg skulle likevel gjerne sett de samme familiene et år etter at programmet ble laget.

Uvaner: Ikke for å være negativ, men jeg har absolutt ingen tro på at man skal klare å få et fornuftig forhold til penger på bare et par-tre måneder. Det handler vel så mye om å endre holdning og ikke minst, livsstil for å få til en varig endring.
Husk at hver kaffe lattè koster penger og drikker du mange nok blir det fort store summer av i løpet av et år. Er du vant til å drikke cola til froksot, lunsj og middag vil vann være en smakløs substitutt.
Syns du en grandis er billig og ok mat vil fiskekaker være et dårlig alternativ. Slik er det bare, tror jeg. Men for all del, jeg skulle ønske flere så verdien i å lage mat fra bunnen av og gikk foran som et godt eksempel for sine barn.

Budsjett: For å få en oversikt over inntektene og utgiftene er det helt nødvendig å sette opp et budsjett.
Ta med lønn, barnetrygd, bidrag, all inntekt må du ha med. Av utgifter er: Alle faste regninger, klær, sko, uteliv m.m. Men det alene er ikke nok. Når lønna ikke strekker til må man også være såpass ærlig med seg selv og gå gjennom kontoutskriftene, post for post.
Tror nok mange vil få seg en tankevekker når de går gjennom kontoutskriften og vil bli overrasket hvor mye penger de legger igjen i butikkene.

Venner: Å ha en høy levestandard krever god inntekt. Har man kanskje byttet jobb og gått med i inntekt er det ikke dermed sagt at man automatisk senker levestilen tilsvarende. Det har luxusfellen vist, gang på gang. Man har kanskje dyre vaner hva gjelder uteliv og festing. Etter x-antall øl spanderer man i vilden sky og er storkar. Men når mandagen kommer og regningene skal betales så sitter man der, med fyllenerver og en bunke med ubetalt husleie, strøm og mye mer. Vennene dine stiller velvillig opp en kveld ute på byen men de betaler ikke regningene dine. De sier gjerne at du er både grei, raus og lojal, men trekker seg raskt unna når kredittkortet tar en pause. Jeg vil påstå at slike venner er ikke riktige venner. Det burde ringe ei bjelle hos de også når de ser at en person alltid har penger, alltid spanderer og alltid har klær vi andre bare kan drømme om. Riktige venner sier i fra. Riktige venner tør være ærlig og si hva de mener om livsstilen din.

Bohemelivet: Det finnes også de som syns at bohemestilen passer dem bedre enn det ordinære A-4 livet. Som syns at det er behageligere å kunne sove til klokken 14 og være oppe hele natten. Som syns at strøjobber er bedre enn å ha en fast 9-4 jobb. Som syns at de ikke passer inn i den grå kjedelige normen vi alle må tilpasse oss inn i. Som syns verden er et urettferdig sted å leve i fordi de alltid er blakke og som skylder på samfunnet uansett årsak. Man kan ikke være en evig drømmer uten at det får konsekvenser.
Jeg sier bare: Velkommen til voksenlivet. Å være voksen og ansvarlig betyr også å måtte ta del i de tingene man ikke liker. Det innbefatter også å sørge for at man har til livets opphold. Det betyr at man må jobbe, skaffe seg inntekt og ikke forvente at regningene plutselig en dag skal forsvinne. Hvorfor skal jeg forvente at andre, det vi si, Nav, skal betale mine regninger bare fordi jeg ikke klarer å komme meg på jobb fordi jeg er oppråtten lat? Nav, for de av dere som bruker denne, er folket det. Det er det norske folks skattepenger som blandt annet hjelper de vanskeligsstilte. Men hvorvidt vi skal forsørge de som ikke gidder å ta del i det ansvaret de er født inn i, det er en annen sak, og debatt. Har du kanskje en omgangskrets og venner som lever slik du selv gjør er det veldig lett at ting blir en sannhet. At det ikke finnes noe andre alternativ.

Arbeid: Er du arbeidsledig, ikke har utdanning og liten arbeidserfaring sier det seg selv at du ikke kan velge jobb fra øverste hylle. Det går bare ikke an. Du er heller ikke i en posisjon som tilsier at du kan velge jobb ut i fra interessene dine. Slik er det bare. Man kan alltids søke å finne en jobb du kanskje kan ha interesser for, men det er nettopp derfor vi er så heldige å kan ta
utdanning her i Norge. Skaff deg ei utdanning tuftet på interessene dine. Det må alle andre gjøre så hvorfor ikke du?
Ønsker du å komme deg ut i arbeid så fort som mulig? Kom deg i arbeid. Hvem sier at du ikke kan det? Jo, det er du selv, fordi det ikke er forenlig med Dine krav og behov.
Jeg har full forståelse for de av dere som ikke kan gå på skole eller har andre problemer som gjør at dere ikke kan følge ordinær utdanning. Det finnes mange hjelpemidler, tilrettelegging og andre tiltak man kan ha nytte av.
Velger du likevel arbeid, vel så tilpass deg. Tenk positivt og at de aller fleste har jobbet seg opp fra gulvet. Drit i tankegangen om at du ikke er som alle andre. I jobbsammenheng er du faktisk som alle andre. Det er normen som bestemmer, ikke du. Du må ha penger, penger får du ved å jobbe, og jobb får du om du er riktig innstillt. Tror jeg.

Lykke til!