Hva har skjedd?
februar 2018
M T O T F L S
« okt    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
Siste kommentarer
Overrask din kjære:
Nye klær?
Statistikk:
Bloggurat
Søk:

Godt Nytt År 2011:

Jeg startet det nye året i fjor med nyttårs-fortsetter og skrev litt om det å være oppriktig og ærlig, både mot seg selv og ikke minst, andre mennesker. Jeg skrev også om det å ikke ha for store krav til seg selv og heller ta vare på de små øyeblikkene i hverdagen. Jeg skrev om det å ha det fineste og beste og alltid bestreve seg etter enda mer fant og fjas vi ikke trenger. I år vil jeg surfe litt i overflaten av velferd, forventninger og velferdsstaten Norge. Jeg sier surfer, fordi jeg egentlig kunne skrevet side opp og side ned om velferd, økonomi, forvaltning, etikk og moral. Jeg lar de dypereliggende temaene ligge og slikt sett blir det bare en liten tankerefleksjon over blandt annet nytt års-talen til vår egen statsminister.

Det blir fort rot og kaos hvis man mister oversikten over hvilke verdier man mener er viktig for en selv. Hvis man legger seg til en livsstil hvor det eneste som kan måles i verdier er materielle ting målt etter kroner og ører har man mistet noe veldig vesentlig. Da har man mistet verdien av selvet livet, mennesket. Det var for et år siden.

Statsministeren sa i nyttårs-talen at vi må sørge for de eldre og gi dem en verdig avslutning på livet. Vi, i et av verdens rikeste land må bestreve oss på å bygge nok sykehjemsplasser. Vi må jobbe for at flere uføre får ta del i yrkeslivet og vi må jobbe for at de unge ikke faller ut av skole og arbeidsliv. Lav arbeidsledighet ble også nevnt. Kort oppsummert ble sluttfrasen, slik jeg tolket det, og vi kan som kjent tolke politikere akkurat slik vi selv ønsker, enten vi velger å tro på de eller ikke, at vi jo på tross av alt hadde fått utrettet masse bra. På tross av hva? Det burde ikke være et tross alt, det burde være en selvfølge.
Dette er viktige politiske saker som vi i lille Norge burde ha satt på dagsorden for mange år siden.

Det er ikke riktig at arbeidsledigheten har gått ned. Dette bekreftes av den økende fattigdomsproblematikken. Statistikk er tall og tall kan man som kjent med lese og tolke på mange måter. Ledigheten har gått ned fordi man har fått flere ut på tiltak. Er man på tiltak faller man ut av arbeidsledighetsstatistikken og statistikken blir dermed «bedre». Når man har vært arbeidsledig lenge nok faller dagpengeretten bort og man går da over i et annet tiltak, for eksempel arbeidsavklaringspenger. Saken er at vi har fått flere fattige i Norge og gapet mellom de som har mye og de som har lite er blitt enda større.

Vi visste at den dagen kom da vi fikk mange eldre. De må nødvendigvis bli eldre. De lever jo. Det er de som har bygget landet som nå er blitt gamle. Det er de som har jobbet og slitt for at vi nå kan nyte godene. De har slitt og kjempet for at vi skal ha et velfungerende land med mulighet å ivareta de aller fleste som bor i dette landet. Jeg blir derfor unektelig sint og opprørt når 80-90 års gamle syke mennesker blir sendt hjem fra sykehjem til et tomt hus fordi det ikke finnes plass på sykehjemmet. Riktignok lovet statsministeren ekstra milliarder like over nytt år som et hastetiltak for å avhjelpe den enkelte kommune med eldrebølgen. I mellomtiden må gamlefar på 89 sitte alene hjemme ved kjøkkenbordet og vente på hjemmesykepleier, og sykehjemsplass.

Jeg vil trekke debatten ned på grasrotnivå og inn i stua mi. Vi har mye, vil ha mer og får aldri nok. Jeg kan omtrent kjøpe akkurat det jeg har lyst på når jeg har lyst på det og holdningen min blir naturligvis også preget av et slikt levesett. Det er lett å miste oversikten over hva man egentlig verdsetter her i livet og til slutt er det bare penger alt handler om. Penger gir status og status gir makt, er det visst noe som heter.

For å ha en viss orden i livet, enten det gjelder penger, helse eller andre ting har vi alle sammen et verdigrunnlag vi enten er født inn i eller blir oppdratt til å etterleve. Snakker vi om vårt eget liv i forhold til omgivelsene handler det gjerne om moral og etikk. Underveis i livet forandres verdi- eller levesettet, alt etter hvordan vi lar oss påvirke av omgivelsene. Når vi snakker om penger har vi gjerne et «husholdningsbudsjett» vi forsøker å overholde. Det er vanskelig nok å holde oversikt over eget privatbudsjett og egen økonomi og da kan vi ikke forvente at den vanlige mann i gata skal kunne statsbudsjett. Det blir for komplisert og uhåndterlig. Derfor setter vi vår lit til at de folkevalgte og regjeringen gjør sin del av jobben. Det er mine penger de forvalter og da forventer jeg at de gjør det på en riktig og balansert måte, det være seg inntekter av skatt, oljefond eller ande innkomster. Likevel, det er vi som setter dagsorden på hva som skal komme først. Du og jeg, oss alle sammen.

Det er dyrt å drive velferdsstaten Norge og jeg syns det er horribelt at våre gamle ikke får en verdigere avslutning på livet. Vi har fått full barnehagedekning uten at jeg går inn i den debatten. Men det er nå engang slik at full barnehagedekning, eldreomsorg og sykehjemsplasser, et godt utbygd veinett vi desverre ikke har, strøm vi må importere, det å ha et godt velferdssystem generelt koster penger. Mange penger. Selv jeg forstår det. Og da må det nødvendigvis gå ut over noe annet. Prioritering kalles dette. Det blir likevel helt feil å sette det ene opp mot det andre og følgelig vil det provosere mange. (Hvis det å ha full barnehagedekning eller for den saks skyld, dekke opp for andre «velferdsgoder» for at de aller fleste skal kunne være i arbeid fordi de har kjøpt seg for mye luksus, hus, bil, hytte og båt og går konkurs hvis de ikke har en jobb som kan gi dem den inntekten de må ha for å klare å betale ned all fant og fjas, da er det gått over alle støvleskaft) Hvis vi, som lever i et av verdens rikeste land, skal ha alle de velferdsgodene vi har satt en standard for å ha, og det må gå på bekostning av de eldre her i landet, er det ikke på tide å stoppe opp og tenke? Er det slik vi ønsker framtiden? Så får vi heller lære oss å prioritere riktig, det være seg på systemnivå eller individnivå.

Godt nytt år!

Leave a Reply

*

gladbloggen.org on Facebook
Arbeidsliv:
Diverse ting og tang:
Diverse:
Hår:
Hud og kroppspleie:
Informasjon:
Klær og mote:
Ledige stillinger:
Musikk:
Nyheter:
Økonomi:
Bøker jeg leser:

Planned books:

Current books:

  • Kvinnen i buret

    Kvinnen i buret by Jussi Adler-Olsen

Recent books:

View full Library

Glameldinger: