Er du arbeidsledig? Har du vært arbeidsledig lenge? Kanskje over år? Har du kanskje også lite eller ingen utdanning? Du er kanskje i godt voksen alder?

Situasjonen for mange langtidsledige er egentlig ikke så ille. Hvordan kan jeg være så skråsikker på det? Jo, for ellers hadde du vel vært i jobb for lenge siden? -Jo, men det er ikke så lett å få seg arbeid!

Nei, jeg tenker du er såre fornøyd med tilværelsen jeg. Det er mange fordeler ved å ikke være i arbeid. Hør bare her: -Jeg kan sove så lenge jeg vil om morningen, – Jeg har en forutsigbar tilværelse. – Jeg vet hvor mye jeg har å rutte med fra måned til måned. – Jeg har det så bra som jeg har det! -Jeg vet at jeg ikke kan reise på ferie. -Jeg får heller ikke feriepenger. – Jeg kan se langt etter pensjonspoeng.

Har du noengang tenkt på at det også er mange fordeler ved å være i arbeid? Ja, det har du helt sikkert. Det er bare så fryktelig tungt å komme seg ut av sofaen. Forutsigbart ja. Jeg vet at jeg aldri får råd til fornye stuen, eller gangen, eller hva det måtte være. Jeg vet at jeg må handle klær på salg. Ja, ja nå er det jo salg året rundt. Jeg vet jeg må gå den månedlige turen innom nav med de faste regningene mine. Jeg vet at jeg aldri får råd til invitere venner på middag. Hele livet mitt er egentlig konsentrert omkring det å ha dårlig økonomi.

Det er allmenn kjent at de som har dårlig råd vil forbli i den situasjonen og ikke komme seg opp og fram. Hvorfor? Jo, fordi de bruker all sin energi på å tenke ut løsninger som gjør dem litt bedre stilt økonomisk. Hver dag bruker de tiden til å tenke innsparing, til å snu på hver krone. Hadde de sluppet dette kunne de konsentrert seg om å heller tjene penger istedefor å hele tiden konse om hvor dårlig råd de har.

Så tenker du sikkert at, -det finnes vel ingen der ute som er interessert i å ha meg i arbeid? Kan bare si med en gang at du ihvertfall ikke får den arbeid med en sli tankegang. Å tenke negative tanker fører kun til å fastholde et allerede negativt tankemønster. Hvis du tenker at du ikke klarer, vel så klarer du ikke.

Det vanskeligste ved å endre på tilværelsen er å komme seg ut av et fastlåst spor. Man har gjerne en omgangskrets som er lik en selv. Med like dårlig, eller god råd. Alt ettersom.

Du må snu tankemønsteret, snu det begative til det positive. Tenk at du klarer, tenk at du har noe å tilby, tenk at du kan, du vil, du skal.
Du får definitivt ikke gjort noe med livet ditt ved å bare akseptere situasjonen slik den er. Du får ikke gjort noe med å ignorere deg selv. Du må begynne å ta bedre vare på deg selv. Du må sette deg selv i hovedfokus og få fingrene ut. Start i dag allerede!

Det finnes alltid noe ved en selv som andre har nytte av. Sett deg ned, skriv en liste over hva du er god til. Finn fram CVèr, attester fra tidligere arbeidsgivere og pløy livet ditt fram til nå.

Hvis du i tillegg ikke er syk eller har andre nevneverdige laster så har du alle forutsetninger til stede for endre statusen din fra arbeidsledig til arbeidsfør. Ja, ja, alle har vi vel laster, arbeidsledig eller ikke!
Så tenker du at du kanskje er blitt for gammel? Phø. Alder er ingen hindring. Snu det om til noe positivt. Når man har alderen med seg er man full av livserfaring, som igjen kan være nyttig i arbeidslivet.

Start allerede i dag!

Dersom du er arbeidsledig finnes det en rekke tiltak. Nav har blandt annet et program de har kalt for «Kvalifiseringsprogrammet». Blir du vurdert som aktuell for dette tiltaket vil jeg anbefale deg å prøve dette. Jeg har kjennskap til tiltaket og kan gjerne hjelpe deg hvis du skulle lure på noe.

Jeg vil komme med utfyllende informasjon om hvordan du skal gå fram for å søke jobb, skrive CV, se på stillingsannonser, motivasjon, hva en arbeidsgiver ser etter osv.